Published On: mar, iul. 5th, 2016

40 de ani de la prima traversadă a Oceanului Atlantic de către nava școală Mircea

nava scoala mirceaÎn acest an se împlinesc 40 de ani de la prima traversadă a Oceanului Atlantic de către nava școală Mircea.
“În hronicul navei școală „Mircea”, anul 1976 ocupă un loc aparte. La data de 4 martie, a pornit în cel mai complex marș de instrucție din întrega sa existență, dând curs invitației de a reprezenta Marina Română la Bicentenarul Independenței Statelor Unite ale Americii și a luat parte la cea de-a treia regată Bermude-New Port din cadrul “Operation Sail 1976″.
Pe nava școală s-au ambarcat 87 studenți de la Secția militară, specializarea Punte, anul II, din Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” şi 20 de elevi ai Școlii de Maiștri Militari de Marină. Comanda marșului au avut-o căpitanul de rangul I Alexandru Hîrjan, iar pentru porturile din America de Nord viceamiralul Gheorghe Sandu.
De la Constanța s-a navigat până la Las Palmas (22-26 martie), iar de aici velierul a plecat spre porturile La Guaira (30 martie-4 mai), Cartagena (10-14 mai), Veracruz (24-28 mai), Havana (2-7 iunie), Hamilton (16-20 iunie), Newport (28 iunie-2 iulie), New York (3-8 iulie), Baltimore (10-16 iulie), Philadelphia (20-24 iulie), Lisabona (12-13 august), Alger (18-19 august). După 180 de zile, din care 52 de zile de navigație cu motor și 47 de zile de staționare în apele și porturile SUA, „Mircea” s-a întors la Constanța, unde a ancorat la data de 30 august 1976. S-au parcurs 19.549 mile marine, din care 6586 mile marine cu vele.
Pe timpul acestui marș excepțional, echipajul a cunoscut importante porturi de pe continentul american, a participat la regata internațională alături de 18 veliere din clasa A, din care menţionăm navele surori ale velierului „Mircea”: Eagle (SUA), Gorch Foch (Germania), Tavarisch (URSS) și Sagres I (Portugalia). La regată au mai participat şi 66 de veliere din clasa B.
Cu acest prilej, “Asociația Americană a Navelor Școală” a acordat navei școală „Mircea” Certificatul de merit. În porturile în care a acostat nava, mii de vizitatori, ziariști și fotoreporteri au urcat la bordul lui “Mircea”, iar publicaţii precum The New York Times, The Washington Post, Evening Capital, Philadelphia Daily Nwes, The Telegraf au scris articole ample despre participarea marinarilor români la eveniment”, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>