Published On: joi, mai 3rd, 2018

AEROPORTUL TUZLA GĂZDUIEŞTE FINALA COMPETIȚIEI NAȚIONALE CANSAT 2018

Între 3 și 6 mai 2018, nouă echipe de elevi de liceu participă la finala Competiției Naționale CanSat 2018. Evenimentul este organizat de ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA). Ediția de anul acesta are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în colaborare cu Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu „Tuzla”. Vineri, 4 mai, începând cu orele 11.00, pe Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu „Tuzla” va avea loc lansarea sateliților CanSat din avion, de la o altitudine de 1000m, în cadrul etapei finale a competiției CanSat 2018. Festivitatea de deschidere și prezentările inițiale ale echipelor au loc astăzi, 3 mai, de la orele 14:30, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, iar festivitatea de premiere si prezentările finale ale echipelor participante se vor desfășura sâmbătă, 5 mai, în intervalul 14:00 – 19:00, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Echipele selectate pentru etapa finală a competiției sunt:

  • Echipa „Sincron”, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Târgu Neamț, coordonată de Dl SAUCIUC Gheorghe;
  • Echipa „TOMIS 4”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța, coordonată de Dl BARARU Ion;
  • Echipa „Carmen Sylva 3: Inspiration”, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, coordonată de Dl ȘERBU Florin Constantin;
  • Echipa „IVEX („Ienăchiță Văcărescu Explorers”)”, Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu”, Târgoviște, coordonată de Dna VOICULESCU Mihaela;
  • Echipa „Thunderbolt”, Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”, Râmnicu-Vâlcea, coordonată de Dna RADU Emilia;
  • Echipa „Flying Bots”, CoderDojo Timiș
  • Echipa „Team eXplorers”, Liceul Tehnologic “Nicolae Teclu”, Copșa Mică, coordonată de Dl BERGER Denis Adrian;
  • Echipa „Mikó18-CanSat”, Liceul teoretic „Székely Mikó”, Sfântu Gheorghe, coordonată de Dna PETŐ Maria;
  • Echipa „Canescent”, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București, coordonată de Dna STOICA Ioana.

   Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.
CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui avion. Campania de lansare va avea loc pe Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu Tuzla.
Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică ce va determina dacă acesta întrunește condițiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicații radio și parașută.
Echipa câștigătoare a Competiției Naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat 2018, organizată de Agenția Spațială Europeană.
Mai multe detalii despre CanSats în Europa sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România (http://www.esero.ro/) și pe website-ul CanSats (http://www.cansat.eu)
Reprezentanți mass-media pot participa la eveniment. Acreditarea jurnaliștilor se poate face aici:  http://rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/mass-media

Aeroportul Alexandru Podgoreanu Tuzla ocupă locul 2 național în topul mișcărilor de aeronave în ultimii ani conform datelor oficiale ale Asociației Aeroporturilor din România. Este operat de Regional Air Services, liderul de piață în aviația generală din România, cu o activitate de 19 ani în domeniu.
La Tuzla există prima școală privată de aviație – atât pentru pregătirea piloților de elicopter, cât și de avion și prima școală de parașutism. Tot aici funcționează prima școală pentru supraviețuirea pe mare acreditată OPITO din Europa Centrală și de Est. Din anul 2013, Aeroportul Tuzla este deschis traficului internațional, printr-un terminal de îmbarcări realizat la standarde Schengen.

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>