Published On: joi, iul. 10th, 2014

Băsescu: Sunt convins că nu este posibilă fuziunea PNL-PDL

basescu 1Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că nu se va putea realiza fuziunea între PNL și PDL, soluția cea mai bună pentru dreapta politică fiind susținerea unui candidat unic la prezidențiale în baza unui protocol de alianță.

„Eu sunt convins că nu este posibilă o fuziune PNL-PDL, în schimb soluția corectă, dacă privim la alegerile imediate, este realizarea unui acord pe câteva elemente care țin de activitatea președintelui, stat de drept, politică externă, NATO, UE, securitatea națională, funcționarea instituțiilor din sistemul de securitate. Ar trebui două-trei pagini de document politic care să vizeze ce își asumă candidatul dreptei la prezidențiale. În jurul acestui document ar trebui să se strângă PNL, PDL, Forța Civică, PMP, care să agreeze principiile de funcționare și obiectivele prezidențiale în deplin acord cu Constituția, pentru că va avea un Guvern și o majoritate parlamentară de Opoziție și atunci te limitezi la atribuțiile constituționale. În baza acestui document, trebuie semnat un protocol prin care, dacă nu din turul întâi, în turul doi obligatoriu, toate aceste forțe politice din care nu trebuie exclus PNȚCD, chiar dacă a avut rezultat prost la europarlamentare, să susțină candidatul dreptei în turul doi. Acest lucru ar permite pregătirea electoratelor până la momentul în care vor merge să bage votul în urnă”, a spus Băsescu, la Adevărul.ro.

El a adăugat că președintele PDL, Vasile Blaga, face, propunând această fuziune, „un subterfugiu” cu liderul PNL Klaus Iohannis pentru a nu da socoteală membrilor partidului său pentru rezultatele slabe de la ultimele alegeri.

„Dacă ați observat, anunțul fuziunii s-a făcut la anunțarea exit poll-urilor ca să nu ceară Congres și la unul și la altul pentru analiza alegerilor. Liberalii, de bine, de rău, le-au făcut, PDL nu și va fi o amețeală, așa, la Congresul pe care îl au încercând să mențină tot tema fuziunii, care știu și unii și alții că nu se poate face. Unificarea dreptei este posibilă în baza unui protocol de alianță în susținerea unui candidat, fără mers la Tribunal. Pe urmă să discute PNL și PDL dacă se suportă unul pe altul și care vor fi șefi de filiale. PNL are un avantaj aparent, iar comportamentul lui Vasile Blaga este de om disperat, el nu valorifică ce are PDL, structurile teritoriale puternice, că nu mai are votanți câți a avut în 2008, e adevărat, dar își poate propune să-i recupereze cu structurile teritoriale pe care le are. PDL are structuri mult mai puternice ca PNL în teritoriu, cred că a fost greșit ce și-au propus”, a susținut Băsescu.

AGERPRES

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>