Published On: mar, iul. 29th, 2014

Ialomițianu (PDL): Rectificarea bugetară este de fapt una negativă

ialomitianuDeputatul PDL Gheorghe Ialomițianu a declarat marți că rectificarea bugetară, despre care premierul Victor Ponta a spus că va fi pozitivă, este de fapt negativă.

„Ar fi imposibil să avem o rectificare pozitivă în condițiile în care veniturile bugetare efective din semestrul I sunt cu 4,9 miliarde de lei mai mici față de prevederile bugetare. Este elementar că atunci când ai minus la buget nu poate să îți dea cu plus la rectificare. Practic, în loc să taie cheltuielile bugetare ca urmare a neîncasării veniturilor prognozate la bugetul de stat, Victor Ponta le-a blocat. Vorbim de circa 2,3 miliarde de lei blocate. Mai exact, pentru 2014 Victor Ponta a blocat aproximativ 10% din bugetul fiecărui ordonator de credit, cu excepția cheltuielilor cu salariile. Premierul a extins aplicarea prevederilor legii 500 din 2002 privind finanțele publice, adică blocarea cheltuielilor bugetare cu 10%, mai puțin a banilor de salarii, până la sfârșitul lui 2014, de unde inițial această măsură era agreată cu FMI doar pentru primul semestru al anului 2014. Acest lucru înseamnă, în principal, blocarea cheltuielilor cu investițiile ceea ce afectează firmele de bună credință care au contracte cu instituțiile publice”, a spus Ialomițianu potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de PDL.

El a adăugat că premierul se folosește de „trucuri’ pentru a transforma rectificarea negativă într-una pozitivă, unul dintre ele fiind compensările între venituri și cheltuieli la nivelul autorităților locale, așa numitele swap-uri.

„Victor Ponta nu a avut bani să le dea autorităților locale așa că le-a dat posibilitatea de a compensa datoriile față de firme cu datoriile acestor firme la bugetul de stat. Suma cu care se majorează veniturile și cheltuielile prin operațiunile de swap este de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Vorbim deci despre o economie artificială de 2,3 miliarde de lei de la blocarea cheltuielilor plus 1,2 miliarde de la operațiunile de swap. Practic, o rectificare negativă de 3,5 miliarde de lei”, a menționat deputatul.

Rectificarea bugetară este una pozitivă și va fi operată cel mai probabil vineri, într-o ședință de guvern dedicată acestui subiect, a declarat premierul Victor Ponta marți, la Palatul Victoria.

AGERPRES

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>