Published On: mar, iun. 3rd, 2014

Rangerii Rezervației Marine Vama Veche – 2 Mai, instruiți pentru sezonul estival

ziua mediului grigore antipaCu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, în data de 5 iunie 2014, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța va organiza, în parteneriat cu Asociația Balcanică de Mediu, Asociația Europeană de Mediu și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, o sesiune de instruire cu membrii Clubului Ecologist Junior Ranger de la Școala Gimnazială nr. 2 din localitatea 2 Mai. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 9:00, la sediul din b-dul Mamaia nr. 300.

Anul acesta, tematica aleasă de Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) pentru a marca Ziua Mondială a Mediului este creșterea nivelului mărilor și oceanelor lumii, sub sloganul „Ridică vocea ta, nu nivelul mărilor!“. În acest context, INCDM „Grigore Antipa“ va marca acest eveniment prin organizarea unui curs intensiv de instruire a membrilor Clubului Junior Ranger de la 2 Mai, în vederea pregătirii sezonului estival 2014.

Institutul Național de Cercetare Marină „Grigore Antipa” Constanța (INCDM) asigură, de la sfârșitul anului 2011, custodia Rezervației Marine „Acvatoriul litoral marin Vama Veche – 2 Mai” (care este și sit Natura 2000 – ROSCI0269). Copiii sunt un grup-țintă distinct în educația ecologică pe care custodele încearcă să o promoveze în zonă. La 5 iunie 2007, la inițiativa INCDM, s-a înființat la Școala Gimnazială nr. 2 din 2 Mai Clubul Junior Ranger, alcătuit din 20 elevi cu vârste de până la 14 ani, pentru acțiuni de educație și conștientizare. Elevii au fost atrași, încă de la constituirea grupului, în acțiunile de conștientizare a turiștilor privind importanța rezervației. Junior rangerii sunt legitimați de către custode, instruiți și echipați corespunzător pentru acțiuni de patrulare în zona plajei.

În  cadrul acestei sesiuni de instruire, custozii vor analiza, împreună cu rangerii, un set de chestionare privind percepția turiștilor din zona Vama Veche – 2 Mai, pe care micii ecologiști le vor completa pe parcursul sezonului estival. Chestionarele vor fi apoi centralizate de custode, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra modului în care protecția naturii se îmbină cu turismul modern.

Sesiunea de training se va încheia cu înmânarea de certificate de participare, pentru ca apoi micii rangeri să viziteze Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>