Published On: mar, sept. 5th, 2017

Zilele Culturii Armâne, 8-10 septembrie, Constanţa

În perioada 8 – 10 septembrie 2017, Comunitatea Armână din România va organiza la Constanţa cea de a XII – a ediţie a evenimentului “Zilele Culturii Armâne”, ce va reuni reprezentanţi de seamăai comunităţii – din ţară și străinătate; activităţile incluse în program își propun să-și aducă aportul la o mai bună vizibilitate a valorilor și tradiţiilor specifice acestei etnii, promovarea dialogului intercultural și deschiderea spre celelalte culturi.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, ora 17:00, la Muzeul de Istorie&Arheologie (“Sala pictată”), urmată de vernisajul expoziţiei „Călător în  timp și spaţiu”; o altă parte a activităţilor  se va desfășura la Teatrul Fantasio, iar programul detaliat poate fi accesat la următorul link:  https://www.facebook.com/events/132151444064553/

Ediţia din acest an este organizată în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână din București și va avea ca oaspeţi de onoare reprezentanţi ai Asociaţiei Armânilor din Veria (Grecia), care în seara zilei de 9 septembrie vor prezenta la Teatrul Fantasio un program cultural de exceptie.

Dorim ca patrimoniul nostru cultural, aflat în pericol de dispariţie, să poată fi salvat si dezvoltat, pentru a transmite generaţiilor viitoare valorile armanești. Înţelegem astfel să ne bucurăm de șansa oferită astăzi în Europa tuturor culturilor, mai mari sau mai mici.

Limba şi cultura armână se află în pericol, procesul de asimilare a armânilor fiind foarte accelerat în toate ţările în care trăiesc. Pentru a ne păstra şi conserva limba, tradiţiile şi cultura considerăm căeste absolut necesar să fie puse în aplicare prevederile Recomandării 1333 / 1997 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de la a cărei adoptare se împlinesc 20 de ani.

Vă aşteptăm cu drag la deschidere/vernisaj, precum şi la toate celelalte activităţi incluse în program!

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>