Published On: lun, mai 14th, 2012

Cercetatori romani, implicati intr-un proiect pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente

Cercetatori irlandezi coordoneaza un proiect international de cercetare, in valoare de 5,4 milioane de euro, pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente prin nanoscopie, proiect la care participa centre de cercetare din 5 tari, printre care si Romania, conform publicatiei Irish Times.

Acest proiect propune nanoscopia drept modalitate de a studia tesutul cerebral fara interventie chirugicala, intr-o modalitate noninvaziva.
Dr. Syed Tofail, de la Materials and Surface Sience Institute din cadrul Universitatii din Limerick, coordoneaza acest proiect la care participa 11 centre de cercetare din Belgia, Germania, Romania, Italia si Franta.
Procesul de diagnoza al maladiei Alzheimer este foarte dificil. Evaluarea depunerilor de placi de pe tesutul cerebral al pacientilor se poate face cu usurinta doar in cazul autopsiilor. In prezent nu exista tehnici imagistice care sa contribuie la detectarea acestei maladii din fazele sale incipiente cand tratamentul poate fi foarte eficient.
In cadrul noului proiect se incearca patentarea unui nou sistem de imagistica bazat pe radiatii infrarosii, ce le va permite medicilor sa examineze tesutul cerebral fara a-l afecta in vreun fel. Acest nou sistem urmeaza sa ofere imagini de detaliu ale tesutului cerebral, fiind capabil sa identifice formatiuni de dimensiunea unei singure particule virale.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>