Published On: mie, mai 16th, 2012

Depistarea SIDA, la liber in SUA

Un comitet de experti independenti a recomandat marti Agentiei americane a medicamentelor (FDA) sa autorizeze pentru prima oara vanzarea libera a unui test de depistare a SIDA fara nicio supervizare medicala. Potrivit AFP, cei 17 experti au estimat in unanimitate ca ‘binefacerile acestui test – OraQuick In-Home HIV – depasesc riscul de a vedea aparand falsi seropozitivi sau falsi seronegativi’. Ei au fost unanimi si in aprecierea ca acest test este sigur si eficient’.

Food and Drug Administration (FDA) nu este obligata sa urmeze recomandarile acestor experti, dar ea le da curs adesea.
Un studiu clinic efectuat de fabricant, laboratorul american OraSure Technologies, a aratat ca testul permite detectarea cu succes a unei contaminari cu virusul imunodeficientei umane (HIV) in 93 % din cazuri, adica cu putin sub pragul de 95 % recomandat de FDA.
Potrivit expertilor FDA, acest test ar rata astfel circa 3.800 de cazuri de seropozitivi anual. In schimb, testul ar indica cu exactitate in 99 % din cazuri ca o persoana nu este contaminata.
Membrii comitetului sustin ca testul ar putea juca un rol important in incetinirea propagarii HIV.
Dar – potrivit documentelor publicate pe site-ul internet al FDA inainte de reuniunea comitetului – unii experti ai agentiei si-au exprimat rezerve fata de fiabilitatea testului (un tampon bucal care, in contact cu saliva, produce rezultate in 20 de minute).
Potrivit autoritatilor americane, 20 % (adica 240.000) din circa 1,2 milion persoane care sunt contaminate cu HIV in SUA nu stiu ca sunt seropozitive. Un test regulat este mijlocul cel mai eficient pentru a reduce numarul noilor infectari care este aproximativ 50.000 anual de 20 de ani.
Saptamana trecuta, un alt comitet de experti independenti recomandase FDA lansarea pe piata a Truvada, primul tratament preventiv impotriva infectarii cu HIV a grupurilor de persoane seronegative cu risc ridicat de contaminare.

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>