Published On: joi, mai 10th, 2012

Test de sange inspirat de Harry Potter

Cercetatori australieni au pus la punct o hartie speciala pe care apare grupa sanguina a persoanei testate, informeaza Le Figaro.

Dupa ce a vazut ecranizarea cartilor ‘Harry Potter’ si camera secretelor, unde o carte se scria singura sub ochii tanarului ucenic vrajitor, profesorul Wei Shen de la Universitatea Monash din Melbourne (Australia) a avut ideea sa realizeze un test care sa dea direct rezultatul verificarii grupei sanguine. Este suficienta o picatura de sange pe o hartie bio-activa speciala si apar literele A, B sau 0 pentru grupa sanguina , urmate de + sau – pentru RH.
‘In film, Harry Potter scrie o intrebare direct pe carte si raspunsul apare imediat intr-un caiet magic’, spune Wei Shen. ‘Am reusit sa realizam si noi afisarea acestui tip de raspuns intr-un test sanguin’, adauga cercetatorul.
Principiul testului este simplu si reia ideea unui test clasic, punand in contact o proba de sange cu anticorpi deosebiti, pusi pe hartie in forma literelor A,B si a semnelor + si -.
Meritul acestei hartii revelatoare este prezentarea rezultatelor intr-un mod foarte clar, evitandu-se astfel erorile de interpretare de catre persoane neinstruite sau in situatii de urgenta, accident, camp de lupta sau in care sunt indispensabile transfuziile. Testele pe hartie sunt utilizate pe scara larga in tarile in curs de dezvoltare, datorita costurilor scazute.
Testul a fost brevetat de Universitatea Monash, dupa publicarea in revista stiintifica Angewandte Chemie.

 

 

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>